Dubbelglas of isolatieglas kan lek raken. Dat is vervelend, wat de isolatiewaarde wordt hierdoor sterk verminderd en het zicht wordt minder. Een lek in dubbelglas ontstaat, doordat het kader dat de twee glasplaten bij elkaar houdt niet meer luchtdicht is. Door het drukverschil wordt vochtige buitenlucht naar binnen gezogen. Het droogmiddel tussen de glasplaten raakt verzadigd met vocht en er ontstaat condens. Ook het vuil dat meekomt met het condensvocht kan vlekken veroorzaken in de spouw (de ruimte tussen de glasplaten).
U kunt lek dubbelglas als volgt herkennen:
Het vocht of condens is met name zichtbaar in de ochtend en avond, omdat dan de grootste veranderingen optreden qua temperatuur en luchtvochtigheid.
Dat is helaas niet mogelijk. Als uw dubbelglas eenmaal lek is valt het niet meer te repareren. Bij dubbelglas is de spouw gevuld met droge lucht (oud dubbelglas) of een edelgas zoals argon of krypton (HR+ glas en hoger). Wanneer dit eenmaal weglekt, isoleert de ruit niet meer. Het glas moet in dit geval vervangen worden. Let goed op of het kozijn niet is aangetast door het vocht, anders is het verstandig om het kozijn ook te vervangen.